Народното събрание най-сетне ще може да заработи нормално. Това стана ясно,

...
Народното събрание най-сетне ще може да заработи нормално. Това стана ясно,
Коментари Харесай

Росен Желязков ще посочва председателите на комисиите

Народното заседание най-накрая ще може да проработи обикновено. Това стана ясно, откакто през днешния ден депутатите включиха две нови точки в дневния си ред - избор на непрекъснати комисии и план на решение за допълнение на правилника за работа на Народното събрание. Второто решение ще разреши свикването на всяко настрана съвещание на комисиите, както и какъв да бъде дневният му ред, да се дефинира от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ. Той ще взема решение и кой да води съвещанията.

Народните представители не одобриха предлагането идната седмица, на 10 май, да попълнят състава на комисиите. Депутатите обаче одобриха предлагането на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова - ръководителят на Народното събрание Росен Желязков да дефинира ръководителя и зам.-председателите на съвещанията на парламентарните комисии. Затова предложение законотворците гласоподаваха със 157 гласа " за ", 13 гласа " срещу " и 41 " въздържал се ". Заседанията на комисиите бъдат управлявани от ръководители, които са били в предходното 48 Народно заседание. Комисиите, на които са били ръководители депутати от " Български напредък ", ще бъдат управлявани от Има Такъв Народ.

По време на дебатите за попълването на комисиите, Георги Свиленски съобщи, че от Българска социалистическа партия не желаят да се забъркват в болшинствата и джентълменските съглашения. Направете си болшинство, планове за решения за ръководители, а другите депутатите оферират да се изберат комисии, които да стартират работа, настоя Свиленски. В знак на митинг Българска социалистическа партия напуснаха съвещанието на Народното събрание, до момента в който не приключат разногласията и полемиките.

Настимир Ананиев от ПП/ДБ настоя за избиране на състав на комисии. Не може да се нарушава правилникът за работа на Народно събрание като има празнина, уточни Ананиев.

Асен Василев от ПП/ДБ настоя да се приключи полемиката, да се отсрочи точката за избор на комисии за идната сряда и да се преминат към по-съществените точки за Плана за възобновяване.

Радомир Чолаков от ГЕРБ увери, че ръководителят на парламентарната комисия не е значим, макар изказванията на останалите народни представители. Това, което се предлага - да няма ръководител и зам.-председател на комисиите - е рационално, до момента в който се образува политическо болшинство. По-добре е да има " назначени управления по механизма, който бива предлаган ", тъй като е срамно това, което става, разкритикува Чолаков. Той не желае да ръководи Правна комисия, а и като цяло не поддържа концепцията на депутатите старите председателстващи парламентарните комисии, да ги оглавят още веднъж.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи ръководителя на Народното събрание да дефинира ръководителя и зам.-председателя на комисиите.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че комисиите би трябвало да проработят с мотив да се одобряват значими закони. Тръгвайки по хипотезата, комисиите не могат да проработят, тъй като първо ръководителя на Народното събрание би трябвало да ги свика, само че не се знае кой въпреки всичко ще ги ръководи. Предложението да няма ръководител и зам.-председатели единствено за първото съвещание да няма ръководител също е рационално, уточни Цонев.

Ако се одобри предлагането на Николай Денков, комисиите ще имат единствено едно съвещание и ще си одобряват правилника за работа, изясни Цонев. Той предложи на депутатите и на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков или в този момент да се гласоподават комисиите, или през идната седмица да се търси механизъм по какъв начин да проработят парламентарните комисии.

Цончо Ганев от " Възраждане "  добави, че още веднъж ще се случи протест на работата на Народното събрание от страна на обединението ПП/ДБ. Както в предходния парламент, по този начин и в този момент, има съзнателно бойкотиране на работата, неприемане на закони и прекъсване работата на Народното събрание, заяде се Ганев с обединението на Кирил Петков и Асен Василев.

Той прикани депутатите да одобряват всичко през днешния ден, с цел да могат да проработят. Ганев схваща, че ПП/ДБ са патерица на ГЕРБ и някогашните ръководещи нямало да им дадат правна комисия.  " Отидете още веднъж на договаряния с тях, тъй като по този начин постъпват с леките дами ", отсече депутатът от " Възраждане ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР